Logo bron
AD/Algemeen Dagblad


5 November 2007 Monday 5:00 AM (Central European Time)


Handelsnatie Nederland is witwasparadijs

BYLINE: ELLEN DEN HOLLANDER

SECTION: Pg. 6

LENGTH: 241 words

ELLEN DEN HOLLANDER
UTRECHT


Nederland is een groter witwasparadijs dan tot dusver werd aangenomen. Dat zegt prof. dr. Brigitte Unger van Utrecht School of Economics.
,,Veel witwaspraktijken blijken te zijn weggestopt in import en export en juist in de handel is Nederland groot,'' zegt ze. ,,Als je hier in Nederland een duur horloge verstuurt naar het buitenland en je schrijft erop dat het 1 euro kost, terwijl het elders wordt verkocht voor 30.000 euro, dan heb je 29.999 euro witgewassen.''
Witwasexperts uit de hele wereld waren vrijdag en zaterdag in de Utrecht School of Economics voor een conferentie. Unger bracht de specialisten bijeen. Een van hen, de Amerikaanse hoogleraar John Zdanowicz legde uit hoe witwassen met im- en export verloopt.
Aan witwassen wordt nog niet zoveel aandacht besteed in het publieke debat, waarschijnlijk omdat er geen doden bij vallen. ,,Het springt minder in het oog dan andere vormen van criminaliteit zoals het dealen van drugs,'' stelt Unger.
Volgens Unger wordt in Nederland jaarlijks 18 tot 25 miljard euro witgewassen, dat is vijf procent van het bruto binnenlands product, zo viel te lezen in haar rapport over witwasgeld. Een klein deel daarvan is Nederlands crimineel geld dat hier weer 'wit' wordt: iets minder dan 4 miljard euro. De rest, tussen de 14 en 21 miljard euro, is crimineel geld uit het buitenland. Het witwassen van geld gebeurt niet in casino's, maar vooral in de vastgoedsector.
EconomieLOAD-DATE: November 4, 2007

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: NewspaperCopyright 2007 AD NieuwsMedia BV
All Rights Reserved