Copyright 2006 BN/DeStem  
BN/DeStem


February 18, 2006


LENGTH: 334 words

HEADLINE: Nederland in trek bij witwasser; Studie: voor 18,5 miljard

HIGHLIGHT:
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijkt bijzonder aantrekkelijk voor het witwassen van crimineel geld. Jaarlijks wordt naar schatting 18,5 miljard euro witgewassen. Ongeveer 3,8 miljard komt uit het Nederlandse criminele circuit, de rest uit het buitenland.

BODY:
Dat blijkt uit een onderzoek naar criminele geldstromen door de Utrecht School of Economics in samenwerking met de nationale universiteit van Australie in opdracht van het ministerie van Financien.

De belangrijkste witwaskanalen zijn investeringen in onroerend goed, over- en onderfacturering bij internationale handel (het meer of minder in rekening brengen dan de werkelijke kosten van een product of dienst) en het gebruik van bijzondere financiele instellingen.

Nederland staat samen met landen als Duitsland en Frankrijk op de zevende plaats in het lijstje van aantrekkelijkste witwaslanden. Dat heeft volgens het onderzoek onder meer te maken met het aantrekkelijke fiscale klimaat, de intensieve internationale handelsrelaties en een goed ontwikkeld financieel stelsel.

Volgens de Utrechtse professor Unger levert de criminaliteit in Nederland jaarlijks circa 8,6 miljard aan witwasgelden op. Daarvan vloeit meer dan de helft (4,8 miljard) naar het buitenland. Ruim 70 procent is afkomstig van fraude, 20 procent van drugscriminaliteit en 10 procent van de overige vormen van misdaad.

Minister Zalm van Financien onderzoekt of het rapport aanleiding is om aanvullende maatregelen tegen het witwassen te nemen. Hij sprak gisteren van een 'ernstig verschijnsel'. Volgens hem laat het onderzoek zien dat 'criminelen het liefst naar een degelijk land gaan. Daar lopen ze de minste kans dat het geld kwijtraakt'.

Al Capone

De VVD-bewindsman wil de geldstromen vanuit de onderwereld en daarmee de criminaliteit hard aanpakken. "Ook Al Capone is ten slotte opgepakt door financieel rechercheren." De minister wil nog weinig kwijt over eventuele extra maatregelen. "Die kunnen voor een deel in extra acties zitten van politie en fiscale opsporingsdienst, en voor een deel in nieuwe wetgeving." GroenLinks Tweede Kamerlid Vendrik noemt Zalm 'lankmoedig'. Hij is inmiddels twaalf jaar minister van Financien en had het witwassen volgens Vendrik voortvarender kunnen aanpakken.