BN/DeStem


March 11, 2008


Wat zijn belastingparadijzen?

SECTION: GEHELE OPLAGE; Page: A10 (10)

LENGTH: 237 words

Belastingparadijzen zijn landen die een of meer fiscale voordelen kennen om bedrijven of rijke particulieren te verlokken zich in het land te vestigen.
Ze zijn vaak zeer creatief in het bedenken van nieuwe wetgeving die elders de wenkbrauwen flink doet fronzen.

Meestal hebben belastingparadijzen weinig economisch potentieel (Monaco, Andorra, Marshalleilanden), zijn ze sterk afhankelijk zijn van de dienstensector (Nederland, Luxemburg), of hebben ze een 'open' economie (Nederland).Bij buitenlandse ondernemingen slaat Nederland als belastingparadijs hoog aangeschreven. Waar Nederlanders hun heil zoeken in Andorra en op Bermuda, komen buitenlandse ondernemingen massaal hiernaartoe, vooral vanwege de lage winstbelasting van zes procent. "Van de top 100 van Nederlandse bedrijven is 30 procent een dochter van een buitenlandse onderneming", zegt Jos van Hezewijk, die de mutaties in de top van het Nederlandse bedrijfsleven volgt. "Die zitten hier voor de belasting."

Bekende voorbeelden van om fiscale redenen in Nederland gevestigde bedrijven zijn de rockbands Rolling Stones en U2. Nederland is ook bij criminelen een geliefd oord om zwart geld wit te wassen. Uit onderzoek van de Utrechtse hoogleraar Brigitte Unger blijkt dat jaarlijks minstens 18,5 miljard euro aan zwart geld legaal wordt gemaakt. Behalve de gunstige fiscale regelingen is Nederland populair vanwege zijn politiek stabiele klimaat.LOAD-DATE: March 11, 2008

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER


Copyright 2008. Wegener Nieuwsmedia BV. All Rights Reserved