BN/DeStem


November 13, 2007


'De vraag is of het parlement de onderste steen boven kan krijgen' - Witwas-enquete is moeilijk

SECTION: GEHELE OPLAGE; Page: A06 (6)

LENGTH: 366 words

HIGHLIGHT:
Het
CDA wil een enquete naar banden onder- en bovenwereld.

door Gert van Harskamp en Floor Ligtvoet

DEN HAAG - Cees van D. kon het geld goed gebruiken, dus suste hij zijn aanvankelijke twijfels. De voormalig Air Holland-directeur pakte stapels geld van twee gulle Surinaamse broers met beide handen beet om zijn noodlijdende luchtvaartmaatschappij overeind te houden. Over de 12,5 miljoen ontfermde zijn financieel compagnon zich. Die pendelde met koffers vol biljetten afkomstig uit de drugshandel tussen verschillende landen om de boel wit te wassen. Toen dat uitkwam veroordeelde de Rotterdamse rechtbank zowel Van D. als zijn zakenpartner tot drie jaar gevangenisstraf.

Hoewel het hoger beroep in deze zaak nog moet dienen, is Air Holland nu al een van de meest aansprekende witwaszaken in de Nederlandse geschiedenis. Maar witwassen gebeurt alom en is een geliefd onderwerp van studie onder criminologen en economen. Het is voor criminelen de manier om een plek in de bovenwereld te bemachtigen. Volgens CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Pieter van Geel vraagt het probleem om een parlementaire enquete waarin de contacten tussen de onder- en bovenwereld worden blootgelegd. De vraag is echter of er nog veel valt te onthullen en of het parlement wel de mogelijkheid heeft om de onderste steen hier boven te brengen. "Er zijn in ieder geval nog genoeg witte plekken", zegt Edo de Vries Robbe van onderzoeksbureau Beke. Hij schreef samen met anderen over malafide activiteiten in de vastgoedsector.

Vooral kleine spelers, een notaris of vastgoedhandelaar die niet meer dan twee personen helpt bij witwassen, zijn tot dusverre buiten beeld gebleven, zegt hij. "Het is ook nog onduidelijk waarom ze er toe overgaan. Zijn ze onder druk gezet bijvoorbeeld? Het gebeurt vast niet allemaal vrijwillig." Maar deze informatie krijg je ook niet met een parlementaire enquete boven tafel, vreest De Vries Robbe. Een slimme witwasser verbergt zich en gaat daarover niet zomaar een verklaring afleggen. Ze schermen hun identiteit af met een woud aan bv's en talloze stromannen. Er is enorm veel kennis vereist nodig, aldus de onderzoeker. Het witwassen loopt in de miljarden, berekende Brigitte Unger, hoogleraar economie in Utrecht, vorig jaar.



LOAD-DATE: November 13, 2007

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER


© Copyright 2007 BN/DeStem