BN/DeStem


March 11, 2008


'Biljet van 500 euro maakt geldsmokkel te makkelijk'

SECTION: GEHELE OPLAGE; Page: A10 (10)

LENGTH: 269 words

DEN HAAG - Speurhonden van de douane hebben de afgelopen twee jaar op Schiphol ruim zes miljoen euro in contanten opgespoord. De honden worden speciaal ingezet tegen geldsmokkel en witwaspraktijken.

In 2007 troffen de twee herders 1,8 miljoen euro en 637.000 dollar aan in onder meer kleding, koffers en geluidsboxen. Het jaar ervoor spoorden ze 4 miljoen euro op.

Volgens de Utrechtse hoogleraar Brigitte Unger werkt de Europese Unie geldsmokkel en belastingvlucht in de hand door bankbiljetten uit te geven die veel waard zijn. De briefjes van 500 euro moeten volgens haar worden afgeschaft.

Dergelijke hoge coupures zijn uitermate geschikt voor het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. Bij de smokkel van geld spelen volume en gewicht een belangrijke rol. Een miljoen euro weegt in biljetten van 500 euro ongeveer twee kilo, in biljetten van 100 euro is dat tien kilo.

Alleen in de eurozone en Zwitserland komt papiergeld voor dat zoveel waard is, aldus Unger. De Verenigde Staten gaan niet verder dan briefjes van honderd dollar, wat neerkomt op circa 65 euro.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank zegt in een reactie dat de 500 eurobiljetten in 2002 werden ingevoerd omdat er vraag naar was. "Dat argument geldt nog steeds", aldus de zegsman. Het ministerie van Financien wil niet reageren op de suggestie van Unger.

Van alle biljetten die in de eurozone in omloop zijn, bestaat ongeveer dertig procent uit briefjes van 200 en 500. Vervanging van deze biljetten door bijvoorbeeld briefjes van 100 zou hoge kosten met zich meebrengen, onder meer voor druk en distributie.LOAD-DATE: March 11, 2008

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER


Copyright 2008. Wegener Nieuwsmedia BV. All Rights Reserved