Logo bron
 
Eindhovens Dagblad


March 11, 2008


'Schrik zit er in Nederland goed in'

SECTION: GEHELEOPLAGE; Page: A16 (15)

LENGTH: 391 words

HIGHLIGHT:
Nederlanders
maken steeds vaker gebruik van inkeerregeling.

door Sal Stam

DEN HAAG - Ton Apeldoorn van Financieel Onderzoeksbureau Apeldoorn in Heerhugowaard heeft veel nieuwe klanten sinds het Duitse onderzoek over Liechtenstein naar buiten kwam. "De schrik zit er ook in Nederland goed in", zegt hij. Het gaat om mensen met bankrekeningen in met name Liechtenstein en Zwitserland.

Het ministerie van Financien bevestigt de trend. Dankzij de zogenoemde 'inkeerregeling' hoeven spaarders die zich uit eigen beweging bij de Belastingdienst melden geen straf te vrezen. Zij halen hun geld terug van de buitenlandse rekening en komen er dan zonder boete vanaf. Maar als justitie ze betrapt, komen ze er minder genadig vanaf. De afgelopen jaren is op basis van de zogeheten inkeerregeling ongeveer 135 miljoen euro opgespoord, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Apeldoorn heeft berekend dat Nederlanders ongeveer 27 miljard euro aan zwart geld op buitenlandse banken hebben staan. Hij baseert zich op de bedragen die via de zogeheten bronbelasting Nederland zijn binnengekomen. Een aantal landen in Europa heft volgens afspraken uit 2005 bronbelasting op bankrekeningen van buitenlanders. Driekwart van het bedrag wordt afgedragen aan het land van herkomst. Deze belasting geldt echter alleen voor personen en niet voor stichtingen. In de zaak Liechtenstein, die nu zoveel opschudding heeft veroorzaakt, blijkt dat het geld op rekening van stichtingen staat. De bronbelasting geldt hier dus niet.

Volgens Apeldoorn zijn er ongeveer 200.000 Nederlanders die fiscaal bankieren in het buitenland. De bekendste bestemmingen zijn Zwitserland, Liechtenstein, Belgie, Monaco, Oostenrijk en de Kanaaleilanden. Verder is Ierland populair vanwege zijn lage belastingtarieven. Maar ook Nederland staat - bij buitenlandse ondernemingen - bekend als belastingparadijs wegens de geringe winstbelasting van zes procent.

Volgens de Utrechtse hoogleraar economie Brigitte Unger is tegenwoordig vooral Hongarije een populaire bestemming voor mensen die geld weg willen sluizen. "Oost-Europese landen die net lid zijn van de EU, zijn nog niet zo snel met het melden van ongebruikelijke transacties. Vanuit een land als Hongarije kan het geld eenvoudig naar Liechtenstein worden overgemaakt. Dat land is niet verplicht om informatie over buitenlands geld uit te wisselen met andere Europese landen."



LOAD-DATE: March 11, 2008

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER


© Copyright 2008. Wegener Nieuwsmedia BV. All Rights Reserved