Copyright 2006 Het Financieele Dagblad  
Het Financieele Dagblad


February 18, 2006


LENGTH: 392 words

HEADLINE: Zalm zint op maatregelen tegen witwas

BODY:
Kamermeerderheid wil ook actie

VASCO VAN DER BOON

DEN HAAG - VVD-minister Zalm zint met een kamermeerderheid van onder meer CDA en PvdA op extra actie tegen het witwassen van crimineel geld. Zij reageren op de melding dat Nederland jaarlijks euro 18,5 mrd witwast.

Met euro 14,7 mrd komt veel witgewassen misdaadgeld uit het buitenland. Dit berekent een onderzoek, waarover deze krant gisteren berichtte, dat in opdracht van het ministerie van Financien is verricht door professor Brigitte Unger van de Utrecht School of Economics. De studie noemt Nederland een 'perfect' witwasland.

Unger zegt dat haar bevindingen aanleiding moeten zijn het toezicht op de financiele sector te verscherpen. Grensoverschrijdende handel via bijzondere financiele instellingen en de vastgoedsector zouden meer aandacht vergen.

Minister Zalm van Financien bekijkt of het rapport aanleiding is voor aanvullende maatregelen. Hij noemt witwassen een 'ernstig verschijnsel'. Volgens hem laat het onderzoek zien dat 'criminelen liefst naar een degelijk land gaan. Daar lopen ze de minste kans dat het geld kwijtraakt.' De bewindsman wil via de geldstromen vanuit de onderwereld criminelen aanpakken. 'Ook Al Capone is ten slotte opgepakt door financieel rechercheren.'

Zalm wil nog weinig kwijt over eventuele maatregelen. 'Die kunnen in extra acties zitten van politie en fiscale opsporingsdienst, en voor een deel in nieuwe wetgeving.' Namens CDA-collega Donner (Justitie) wijst Zalm erop dat het kabinet al werkt aan verhoging van de effectiviteit van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Ook geeft het kabinet financieel rechercheren een grotere rol in de opsporing. Volgens een interne nieuwsbrief van het Functioneel Parket werkt Donner aan een notitie waarin 'het bestrijden van crimineel vermogen het centrale thema vormt'.

CDA-kamerlid Myra Koomen vindt dat de witwasstudie 'alarmerende cijfers' presenteert. 'Deze omvang is schrikken. Als het witwassen niet vermindert, ontkomen we niet aan meer maatregelen.' PvdA-kamerlid Frank Heemskerk vindt dat het kabinet de onderzoeksbevindingen 'niet moet laten passeren'. Volgens hem werpt de studie de vraag op of vastgoed en verzekeringen extra toezicht behoeven. Groen Links-kamerlid Vendrik vraagt om een actieplan tegen witwassen en een onderzoek naar crimineel geld in vastgoed.