Copyright 2006 De Gelderlander  
De Gelderlander


February 18, 2006


SECTION: GOECO1 (Economie)

LENGTH: 258 words

HEADLINE: ONDERZOEK - Nederland voorop bij witwassen van geld

HIGHLIGHT:
In Nederland wordt jaarlijks voor minimaal 18,5 miljard euro aan crimineel geld witgewassen; 14,7 miljard daarvan is 'verdiend' in het buitenland.

BODY:
Door onze redactie economie

Nederland staat daarmee na bekende witwaslanden als de Bahama's en Barbados samen met de Kanaaleilanden, Duitsland en Frankrijk op een gedeelde zevende plaats op de lijst van 'aantrekkelijke landen om geld wit te wassen'.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Utrecht School of Economics en de Australian National University. De studie is gedaan in opdracht van het ministerie van Financien dat in reactie op de uitkomsten de witwaspraktijken beter wil gaan aanpakken. Zo gaan onder meer de Nationale Recherche en de FIOD-ECD nauwer samenwerken.

In Nederland gepleegde criminaliteit is goed voor 3,8 miljard euro witgewassen geld. Dat gaat vooral via investeringen in vastgoed, geknoei met rekeningen bij internationale handel en transacties via financiele instellingen.

Het is voor het eerst dat er breed onderzoek is gedaan naar het witwassen van crimineel geld in Nederland. De onderzoekers houden echter een flinke slag om de arm, want het bedrag van 18,5 miljard zou makkelijk kunnen oplopen tot 25 miljard euro. Dat zou volgens onderzoeker Brigitte Unger neerkomen op 5 procent van het bruto binnenlands product.

Nederlan is volgens de onderzoekers aantrekkelijk voor witwassers vanwege de hoge welvaart, een goed ontwikkeld financieel stelsel, een stabiele regering, de uitgebreide handelsrelaties en de gunstige fiscale regelingen voor buitenlandse instellingen. De onderzoekers adviseren verder onderzoek naar witwassen via im- en exportbedrijven en vastgoedhandel.

Wegener.NV 2006