Copyright 2006 Provinciale Zeeuwse Courant  
Provinciale Zeeuwse Courant


February 18, 2006


SECTION: 7

LENGTH: 389 words

HEADLINE: Nederland populair bij criminelen

HIGHLIGHT:
Witwaspraktijken omvatten jaarlijks ten minste 18,5 miljard euro

BODY:
door Achille Prick

DEN HAAG - In Nederland wordt jaarlijks voor ten minste 18,5 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Hiervan is 14,7 miljard afkomstig van in het buitenland gepleegde misdaden. Nederland staat internationaal op zevende plek van aantrekkelijke landen om wit te wassen.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van de Utrecht School of Economics en de Australian National University.

De studie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financien dat in reactie op de uitkomsten de witwaspraktijken beter wil gaan aanpakken. Zo gaan onder meer de Nationale Recherche en de Fiod-ECD nauwer samenwerken.

In Nederland gepleegde criminaliteit is goed voor 3,8 miljard euro witgewassen geld. Dat gaat vooral via investeringen in vastgoed, geknoei met rekeningen bij internationale handel en transacties via financiele instellingen.

Het is voor het eerst dat er breed onderzoek is gedaan naar het witwassen van crimineel geld in Nederland. De onderzoekers houden echter een flinke slag om de arm, want het bedrag van 18,5 miljard zou makkelijk kunnen oplopen tot 25 miljard euro. Dat zou volgens onderzoeker Brigitte Unger neerkomen op 5 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee zit Nederland internationaal aan de bovenkant. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat witwasactiviteiten zo'n 2 tot 5 procent van een nationale economie uitmaken.

Volgens het onderzoek is elk miljard dat wordt witgewassen goed voor 0,1 procent extra economische groei. Het witwassen van 1 miljoen euro is goed voor een voltijdsbaan. Bij de totale witwassector zijn 20.000 mensen, meestal ongemerkt, behulpzaam.

Op langere termijn is witwassen echter altijd schadelijk voor een economie, stellen de onderzoekers. Nederland staat na bekende witwaslanden als de Bahama's en Barbados samen met landen als de Kanaaleilanden, Duitsland en Frankrijk op een gedeelde zevende plaats. Nederland is volgens de onderzoekers aantrekkelijk voor witwassers vanwege de hoge welvaart, een goed ontwikkeld financieel stelsel, een stabiele regering, de uitgebreide handelsrelaties en de gunstige fiscale regelingen voor buitenlandse instellingen. De onderzoekers adviseren verder onderzoek naar witwassen via import- en exportbedrijven en vastgoedhandel.
GPD

Copyright Provinciale Zeeuwse Courant