© 2006 Het Parool  
Het Parool


November 4, 2006


SECTION: Economie; Pg. 40

LENGTH: 530 words

HEADLINE: Driehonderd miljoen drugsgeld

BYLINE: PAROOL

BODY:
Jaarlijks
gaat 150 tot 300 miljoen euro aan drugsgeld van Nederland naar Suriname, schat professor Brigitte Unger. Dat is twee tot drie keer zo veel als alle andere giften die naar Suriname gaan.

Brigitte Unger, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht, heeft onderzoek gedaan naar de geldstromen tussen Nederland en Suriname, in opdracht van het ministerie van Financien.

Ze schat dat jaarlijks 100 tot 115 miljoen euro aan legaal geld de grens over gaat. Daarnaast is er nog een tweede, veel omvangrijker geldstroom: drugsgeld. "Ik schat dat die twee keer zo groot is, ongeveer 150 tot 300 miljoen," aldus Unger. Het gaat dan om geld dat wordt verdiend met handel in cocaine, meestal van Suriname naar Nederland, en xtc, dat in omgekeerde richting gaat.

Unger baseert haar berekeningen op de hoeveelheid drugs die in beslag is genomen. Als de pakkans vijf procent is, komt het bedrag uit op 150 miljoen, bij tien procent op driehonderd miljoen.

Volgens de hoogleraar is de ondergrondse handel in Suriname zelf goed voor de helft van de economie. Dan gaat het om drugshandel binnen de grenzen, casino's en zwart werken. "De geregistreerde economie van Suriname bedraagt 1,1 miljard euro. Inclusief de ondergrondse handel komt dit uit op 2,2 miljard," aldus Unger. In Nederland is ondergrondse handel goed voor 12 procent van de economie. Het gaat dan vooral om witwassen en zwart werk.

Volgens Unger hebben veel Surinamers geen probleem met de omvang van deze ondergrondse economie. "Als ze er maar van rond kunnen komen." Drugsdealers zijn in Suriname sociaal aanvaard, blijkt uit haar onderzoek. Hun luxueuze huizen en auto's zijn zichtbaar in de straten en hun namen zijn bekend.

Veel Surinamers zien geen verschil tussen handel in alcohol en handel in drugs. Studenten aan de universiteit in Paramaribo vinden inkomsten uit drugs meer wenselijk dan wachten op ontwikkelingshulp, staat in het onderzoek. Zij vinden handel in drugs minder schadelijk dan het gebruik van softdrugs.

Een groot deel van de 100 tot 115 miljoen die niets te maken heeft met drugs, gaat ook langs informele weg van Nederland naar Suriname, zegt Unger. "Dertig procent van dit bedrag gaat in contanten de grens over. Familie en vrienden nemen het geld mee in het vliegtuig."

Bijna de helft van dat geld gaat via geldtransactiekantoren, zoals die van Western Union. Ook de belhuizen schakelen zichzelf in. Dat is illegaal, zegt Unger. "Amsterdam heeft tweehonderd belhuizen. Die zijn geen van alle geregistreerd als geldkantoor." De banken zijn slechts goed voor twintig procent van alle geldstromen.

Gebrek aan banken of niet, Creolen en Hindoestanen zijn in Suriname toch al gewend om via familie en kennissen geld te sturen. "Ze hebben veel vertrouwen in hun eigen mensen," aldus Unger. "Het formele systeem van banken en kantoren werkt, maar het informele systeem ook. Het geld komt aan en dat is het belangrijkste."

De zendingen van Surinamers in Nederland zijn bij elkaar groter dan de ontwikkelingshulp aan hun moederland. Het meeste geld wordt gebruikt voor de eerste levensbehoeften, zoals woningen en voedsel.

Brigitte Ungerfoto klaas fopma

LANGUAGE: DUTCH