2006 Het Parool  
Het Parool


February 17, 2006


SECTION: Binnenland; Pg. 2

LENGTH: 196 words

HEADLINE: Witwassen Nederland: 18 miljard

BYLINE: PAROOL

BODY:
Van onze redactie economie

DEN HAAG - In Nederland wordt jaarlijks voor minimaal 18,5 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Hiervan is 14,7 miljard afkomstig van in het buitenland gepleegde misdaden.

Nederland staat internationaal op zevende plek van aantrekkelijke landen om wit te wassen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Utrecht School of Economics en de Australian National University. De studie is gedaan in opdracht van het ministerie van Financien, dat in reactie op de uitkomsten de witwaspraktijken beter wil aanpakken.

In Nederland gepleegde criminaliteit is goed voor 3,8 miljard euro witgewassen geld. Dat gaat vooral via investeringen in vastgoed, geknoei met rekeningen bij internationale handel en transacties via financiele instellingen.

De onderzoekers houden een flinke slag om de arm, want het bedrag van 18,5 miljard zou makkelijk kunnen oplopen tot 25 miljard euro. Dat zou neerkomen op vijf procent van het bruto binnenlands product.

Daarmee zit Nederland internationaal aan de bovenkant. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat witwasactiviteiten zo'n twee tot vijf procent van een nationale economie uitmaken.