Copyright 2006 De Telegraaf
 
De Telegraaf


February 18, 2006


SECTION: Pg. 3

LENGTH: 215 words

HEADLINE: Vrijhaven

HIGHLIGHT:
Commentaar

BODY:
Nederland is zeer in trek voor het witwassen van crimineel geld. Jaarlijks wordt EUR 18,5 miljard euro crimineel geld netjes wit gemaakt, zo blijkt uit een onthutsend internationaal onderzoek.

Het witwassen van geld op grote schaal leek altijd voorbehouden aan landen als Bermuda en de Kaaimaneilanden, maar nu blijkt ook ons land hoog te scoren.

Crimineel geld is een grote zorg. Als criminelen (waaronder terroristen) hun vermogen simpel legaal kunnen maken, dan wordt misdaad in al zijn vormen nog veel aantrekkelijker. Daarom is bestrijding van witwassen belangrijk.

Het is pikant dat Nederland zo aantrekkelijk is voor de criminelen wegens de stabiliteit en de goede handelsbetrekkingen. Ons land is bovendien wereldwijd bekend om het hoog ontwikkelde financiele stelsel. Daar maken nette bedrijven volop gebruik van. Het stelsel is zo goed en ingewikkeld dat criminelen het gemakkelijk kunnen gebruiken om hun vermogen netjes te maken. Dat gaat onder meer gemakkelijk door valse internationale facturen.

Minister Zalm heeft al extra onderzoek aangekondigd naar de praktijken. Dat onderzoek moet snel gebeuren. Als dat onderzoek de ernst van de situatie onderstreept, dan is actie geboden. Nederland mag geen vrijhaven worden voor de internationale criminele gemeenschap.