Copyright 2006 De Telegraaf
 
De Telegraaf


February 18, 2006


SECTION: Pg. 25

LENGTH: 178 words

HEADLINE: Meer maatregelen tegen witwassen

BODY:
Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG - Minister Zalm (Financien) zint op extra maatregelen om witwassen van crimineel geld in ons land tegen te gaan.

Meer financieel rechercheren, zoals het doorlichten van de onroerendgoedsector, is een van de activiteiten die ertoe kan leiden dat minder criminelen ons land uitkiezen om hun geld te witten. Daarnaast bekijkt de bewindsman of extra wettelijke maatregelen getroffen moeten worden.

Uit onderzoek dat Zalm heeft laten uitvoeren blijkt dat jaarlijks zo'n EUR 18,5 miljard wordt witgewassen in ons land. Het grootste gedeelte daarvan, naar schatting 14,7 miljard, zou afkomstig zijn van in het buitenland gepleegde criminaliteit.

De belangrijkste witwaskanalen zijn investeringen in vastgoed, over- of onderfacturering bij internationale handel en witwassen via bijzondere financiele instellingen.

De Tweede Kamer vindt dat dit soort praktijken keihard moet worden aangepakt en is blij met de extra maatregelen die Zalm wil nemen. Het meeste geld dat wordt gewit komt door een of andere vorm van fraude.