Copyright 2006 De Telegraaf
 
De Telegraaf


April 4, 2006


SECTION: Pg. 1

LENGTH: 224 words

HEADLINE: Witwassen goed voor economie

HIGHLIGHT:
Criminele impuls van jaarlijks 25 mld.

BODY:
door Bert Huisjes

AMSTERDAM, dinsdag

Het grootschalige witwassen van crimineel geld in ons land is niet alleen een groot strafrechtelijk probleem: het is heel erg goed voor de economie. De vele miljarden die criminelen rondpompen zijn een forse opkikker voor de economische groei, het inkomen, werkgelegenheid en de fiscus.

Dat schrijven onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Justitie het effect van witwassen in kaart hebben gebracht. Zij stellen dat jaarlijks 25 miljard euro van criminelen wordt gewit in ons land. Dit blijkt "een zegen voor de Nederlanders", vanwege de extra impuls op de economie.

Buitenlands

Nederland profiteert momenteel volop van crimineel geld dat vanuit het buitenland binnenstroomt. Tegenover elke euro van Nederlandse criminelen (4 miljard euro), staan er ruim vijf van buitenlandse misdaadgroepen (21 miljard euro). Vooral de buitenlandse miljarden werken positief door.

Het geld komt ten goede aan een scala van economische activiteiten. Zo wordt er volop onroerend goed gekocht, maar wordt ook geld gestoken in bedrijven, auto's en consumptiegoederen. Ook de fiscus profiteert mee. "Vanuit een economisch perspectief gezien zal zwart geld, zodra het is witgewassen, dezelfde effecten hebben als het andere geld." Deze effecten 'zijn eerder positief dan negatief' voor ons land.